Hyacint

 

Hyacinten är en av min favoritblommor, speciellt som snittblomma. Jag bara älskar doften! Hyacinten är lättskött vilket ju alltid är trevligt. Eftersom att löken ger växten näring behöver du bara vattna sparsamt när den börjar blomma. (Innan dess behöver den inget vatten). Den får gärna torka ut emellan vattningarna och vattna inte direkt på löken. Ställ hyacinten kallt så lever den längre, tillexempel i ett uterum under natten.   

 

Hyacint heter hyacinthus orientalis på latin och växer vilt i Turiket och Syrien. I Sverige ses hyacinten som en julblomma men i övriga Europa är den en vårblomma. Jag tror att vi kommer se hyacinten mer som vårlig snittblomma här också framöver. 

Skjuter blomstjälkarna i höjden med risk för att plantan ska kapsejsa så kan du klippa av dem och sätta i kallt vatten. 

Glöm inte att du kan kan plantera ut din hyacint till våren så kommer den upp igen året efter. Klipp av blomstänglarna och låt bladen vissna ner och ställ löken på ett kallt, torrt ställe. Löken får vila innan du planterar ner den i jorden på vårkanten.